فروشگاه  محصولات آموزشی  سی دی  و  کتاب  پرورش  قارچ

فروشگاه محصولات آموزشی سی دی و کتاب پرورش قارچ

فروشگاه محصولات آموزشی سی دی و کتاب پرورش قارچ
فروشگاه  محصولات آموزشی  سی دی  و  کتاب  پرورش  قارچ

فروشگاه محصولات آموزشی سی دی و کتاب پرورش قارچ

فروشگاه محصولات آموزشی سی دی و کتاب پرورش قارچ

طرز کاشت قارچ در اتاق پرورش

طرز کاشت قارچ در اتاق پرورش:


پرورش قارچ


برای پرورش قارچ پس از آماده شدن کود آنرا به داخل سالن انتقال داده و روی سطح هر ردیف به ضخامت 15 سانتی متر کود را گسترده و سطح آنرا کاملا مسطح می نمایند و این عمل را بایستی خیلی به سرعت و بدون آنکه کود حرارت خود را از دست بدهد انجام داد. پس از تکمیل و انجام کار کلیه درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز کود را بحالت خود واگذار کنید تا درجه حرارت کود و محیط اطاق بالا برود و حدود 54 تا 60 درجه برسد و این حرارت به مدت 30 -48 ساعت ثابت باقی بماند، بعد از آن درجه حرارت کود پائین آمده و به 54 درجه می رسد. این عمل را عرق کردن محیط کشت می نامند در حقیقت در این حرارت قسمت اعظم از محیط در اثر حرارت زیاد ضد عفونی شده و لارو حشرات و غیره از بین می روند.

از این تاریخ به بعد تا مدت 5 روز درجه حرارت محیط بستر 10 - 12 درجه پائین می آید تا آنکه درجه حرارت به 23 الی 24 درجه می رسد. این درجه حرارت برای کاشت قارچ مناسب خواهد بود.


نحوه اسکلت بندی اتاق پرورش قارچ


اسکلت بندی طبقات از نبشی 10 -12 که با ضد زنگ رنگ شده باشد و یا از الوار چهار چوب 10 سانتی متری ساخته می شود و بین ستونها چهار چوبی 5 سانتی متری پیش بینی می گردد. فاصله ستونهای عمودی از یکدیگر 5/1 متر و این فاصله در دو طرف بستر، بایستی حفظ گردد.


تهیه بستر برای پرورش قارچ:


بهترین ماده برای پرورش قارچ، پهن اسبی و کاه می باشد. برای تهیه کود جهت پرورش قارچ مقداری پهن اسبی و کاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبی در حدود 3 متری آنرا انبار نموده و آنها را روی هم بخوبی بکوبید.(لگد کنید) تا متراکم شود بطوریکه از نفوذ باران به داخل آن جلوگیری گردد. پس از مدتی کوتاه عملیات تخمیر داخل توده کود شروع می شود و درجه حرارت محیط کود بالا می رود. همچنین می توان قبل از توده کردن کود مقداری آهک در حدود یک پنجم حجم پهن به آن اضافه و کاملا مخلوط کنید. سپس آنرا توده نمود این عمل باعث می گردد که عمل تخمیر به تعویق بیافتد و در عین حال آمونیاک تولید شده را جذب و علاوه بر آن مقداری از رطوبت اضافی کود را جذب نماید. بعد از سه روز مجددا این توده را برگ و هوا داده و آنرا مانند دفعه اول، انباشته و روی آنرا بکوبید. سطح آنرا شیب دهید تا آب باران به داخل آن نفوذ نکند و این عمل به فاصله 4 - 2 روز، چهار تا شش مرتبه باید تکرار گردد. لازم به یادآوریست که چنانچه در مرحله اول به کود، آهک داده شده فاصله برگردان کود چهار روزه و در صورتیکه آهک داده نشده باشد فاصله برگردان کود دو روز می باشد.

باید توجه داشت که بایستی دقت و مراقبت در نگهداری میزان رطوبت و حرارت داخل توده به عمل آید. 


اتاق پرورش قارچ


زیرا هر اندازه مقدار رطوبت پهن زیاد باشد، محیط داخل کود، اسیدی شده و کود غیر قابل استفاده می گردد. بخصوص در موقع برگردان کردن کود، چنانچه مشاهده شود که کود بسیار خشک است، بایستی مقدار کمی غبار آب روی آن پاشید، از علائم مشخصه میزان رطوبت کود، آزمایش آنست، چنانچه مقداری کود را در دست بفشارید، نبایستی قطرات آب، از لای انگشتان(در هنگام فشار دادن) بچکد و فقط کافی است در اثر فشار به کود، کف دست، تر بشود. پس از آماده شدن بایستی اطاق پرورش را مجهز نمود.


عرض اتاق پرورش بایستی بحدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه می گردد، براحتی عبور نمود( حدود 70 سانتی متر) عرض طبقات پرورش قارچ را نیز حداکثر 180 سانتی متر در نظر می گیرند تا بتوان از دو طرف به وسط بستر قارچ دسترسی پیدا نمود و چنانچه طبقات پرورش قارچ در کنار دیوار باشد عرض آنرا حداکثر 90 سانتی متر قرار می دهند. همچنین می توان قارچ را در جعبه های چوبی در اندازه 60 در 90 سانتی متر و عمق 20 تا 25 سانتی متر پرورش داد. به منظور صرفه جویی در هزینه اولیه می توان، هر طبقه را با تخته های سه سانتی متری به عرض 90 تا 180 سانتی متر پوشانده و کود را مستقیما کف هر طبقه ریخته و قارچ را در آن کاشت و به این طرتیب احتیاجی به جعبه های چوبی نخواهد بود. طبقه بندی ها معمولا در طول اطاق پرورش انجام می گردد. روی سطح زمین نبایستی طبقه ای مستقر نمود، حداقل فاصله بین طبقه اول تا کف زمین 15 سانتی متر و فاصله هر طبقه از هم 60 سانتی متر می باشد.

بطور معمول برای پرورش قارچ در خانه فقط سه طبقه در نظر می گیرند و چنانچه اطاق به حد کافی وسیع باشد یک ردیف در طول اطاق در مجاور دیوار و یک طبقه (دو طرفه) در وسط و یک طبقه در طرف دیگر اطاق قرار می دهند بطوریکه دو راهرو به عرض 70 سانتی متر در دو طرف طبقه وسط، 180 سانتی متر باشد.

در یک اطاق بزرگ به طول 9 و عرض 5/6 متر می توان مساحتی در حدود یکصد متر مربع برای پرورش قارچ آماده نمود که از این سالن در هر فصل برداشت می توان استفاده نمود. و به 8 تا 850 کیلو قارچ دست یافت و چنانچه کاشت قارچ در جعبه های چوبی انجام گیرد تولید محصول از این میزان تا حدی بیشتر خواهد شد و در سالنی به ابعاد 5/9 و عرض 5/6 متر تعداد 180 جعبه جایگزین می گردد که محصول آن در یک فصل برداشت به حدود یک تن می رسد.

چنانچه محل پرورش قارچ محدود و کوچک باشد میزان احتیاج به کود و محلیکه باید آنرا تخمیر نمود، متناسب می باشد. لذا ترجیح داده می شود یک محوطه بتونی به ابعاد 5/1 متر ساخته و در مجاور آن محلی برای خروج آب مازاد کود در نظر بگیرند که فاضل آب را بتوان داخل سطل یا یک مخزن بتونی کوچک به ابعاد 40 سانتی متر وارد نمود. کف مخزن اصلی را به ضخامت 15 سانتی متر کاه ریخته و روی سطح کاه یک جعبه ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخهای آن 5/0 سانتی متر  باشد بطوری قرار می دهند که از هر طرف با دیواره مخزن بتونی 25 سانتی متر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نموده و داخل توری را از پهن اسبی مخلوط با کاه پر نموده و پهن را خوب متراکم نموده  و سطح کود را نیز بطور کنبد مانند توده نموده تا آب باران به داخل توده کود نفوذ ننماید.

پس از 3 تا 4 روز به علت فعالیت باکتریهای تخمیر، درجه حرارت محیط توده به 70 درجه می رسد و مقداری از حجم توده کم می شود و در این موقع تمام توده کودی را که در مخزن قرار دارد برای هوادهی به محوطه مجاور توده برمی گردانند و در موقع برگرداندن کود بایستی سعی کرد حتی الامکان به تمام ذرات کود، هوا برسد تا اکسیژن مورد نیاز باکتریهای مخمر تامین گردد و پس از چند ساعت این توده را مجددا به داخل مخزن بذری ریخته و سطح آنرا با کاه بحد کافی انباشته تا سطح کود گنبدی شکل بشود. چنانچه در مخزن کوچک مجاور محل تخمیر فاضل آب جمع شده بوسیله سطل آنرا روی سطح کود می پاشند تا رطوبت توده تامین گردد مدت عملیات بین 15 - 10 روز به طول می انجامد و در این مدت 3 - 4 مرتبه بایستی کود برگردان بشود. و در خاتمه دوره سوم یا چهارم کود به رنگ قهوه ای تیره در آمده و ذرات آن ترد و شکننده شده و بوی مطبوعی از آن به مشام می رسد و چنانچه این شرایط در کود مشاهده نشود دلیل بر آن است که عملیات تخمیر به خوبی انجام نگرفته و در نحوه کار اشکالی وجود داشته است.

برای مشاهده سرفصل های مجموعه کامل پرورش قارچ اینجا کلیک نمایید.

تولید و پرورش قارچ در خانه

پکیج جامع پرورش قارچ همراه با کتاب
یک فرصت شغلی سودآور برای همه

بدون نیاز به تخصص ,تجربه و مکان خاص

بدون نیاز به تخصص برای افراد جویای کار

کشت قارچ در حداقل فضای موجود

شغلی مستقل و پر سود

شغلی مستقل و پر سود در عرصه کشاورزی

کشت قارچ در منزل .بهترین فرصت درآمدسازی


آموزش در قالب سی دی +کتاب شما را قادر می سازد در مدت زمان اندک به تولید قارچ در منزل یا محیط های کشاورزی بپردازید.

بدون نگرانی از بابت هزینه های کلاسی به راحتی در منزل این تخصص را پیدا کنید.


لازم به ذکر است هزینه کلاسهای حضوری در حدود یک میلیون تومان می باشد.

دیدن سرفصل های این مجموعه بی نظیر و خرید آن از طریق لینک زیر :
www.novinkesht.com

طریقه انتخاب و ساخت سالن پرورش قارچ

انتخاب سالن پرورش قارچ



 اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که مایلید که به جای خرید زمین و ساخت سالن پرورش قارچ اقدام به اجاره سالنی آماده کنید بهتر است حتما به نکات زیر توجه کرده تا از اشتباه های احتمالی در این مورد جلوگیری شود

در سالن های آماده برای کشت قارچ با 3 دسته روبرو خواهیم بود :


سالن های قارچ آماده برای تولید

سوله ها

مرغداری ها

 اتاق های سیمانی


برای موارد بالا باید چند نکته را در نظر داشت:

 

اطراف محل مورد نظر نباید کارخانجات یا کارگاههایی وجود نداشته باشد که بوی مواد شیمیایی یاآلودگی های دیگر را به سالن قارچ ما برساند

ترجیحا از مرغداری و دامداری های فعال که در نزدیکی آنها حشرات میتواند فراوان باشد دوری کنید


در مرکز شهر نباشیم، خوب هوای خارج شهر از لحاظ آلودگی و هوای تازه مناسب تر است و ترجیحا برای تاسیس سالنی با ابعاد بزرگ بهتر است برای شروع و سرمایه گذاری در انتخاب محل حساسیت بیشتری به خرج داد


امکان رفت و آمد کامیون تا محل تولید قارچ دکمه ای وجود داشته باشد ، زیرا در زمان خرید کمپوست قارچ دکمه ای و همچنین تخلیه سالن شما نیاز خواهید داشت که کامیون یا وانت هایی را تا درب سالن کشت قارچ ببرید و اگر برای مثال سالن قارچ در محلی غیر قابل دسترسی باشد مشکلات زیادی خواهید داشت و امکاناتی از جمله آب و برق را که حداقل امکانات یک محل هستند 


دور افتاده نبودن سالن هم مهم است زیرا هزینه های حمل و نقل و حتی رفت و آمد خود شما نیز در صورت دور بودن محل از جاده های اصلی چند برابر خواهد شد و در دراز مدت موجب خستگی و فرسودگی خود شما خواهد شد همچنین برای پخش و در نهایت خرید قارچها بوسیله ویزیتور بامشکل مواجه خواهید شد زیرا کمتر ویزیتوری هزینه حمل قارچها را از محل های دور افتاده متحمل خواهد شد


اگر سوله یا سالن هایی با عایق ضعیف را انتخاب میکنید بدانید که شاید سرمایه گذاری اولیه کمتری داشته باشید اما هزینه های جاری شما به شدت بالا خواهد بود . در زمستان و در فصولگرم تر در هر دوحال دچار مشکل خواهید بود


سالنهایی که قبلا در آنها قارچ پرورش داده شده ممکن است به دلیل بیماری ها، و عدم تواناییپرورش دهنده قبلی برای اجارده دادن در اختیار شما قرار بگیرد ، بنابراین به این نکته توجه داشته باشید که همیشه اجاره سالن های آماده قارچ که دارای کولر، رطوبت ساز، و قفسه بندی است به صرفه نیست و چه بسا پس از ریختن کمپوست متوجه مشکلات موجود در سالن شوید . البته نمیخواهیم بد بینانه به این موضوع نگاه کنیم اما اگر سالن برای خود سازنده سالن سود داشته باشد به هر قیمتی خودش در آنجا کار خواهد کرد و البته بیشتر اینگونه سالن ها در مکان های دورافتاده قرار دارند

 ساخت سالن پرورش قارچ


 اگر تصمیم شما بر آن است تا در زمین خود اقدام به پرورش قارچ کنید و مایلید سالن را خود تاسیس کنید چند راه در پیش روی شما است

 

تاسیس سالن سیمانی

ساخت گلخانه با پوشش برزنتی

 بنا کردن سوله


 در اینجا هر قدر سرمایه گذاری شما در مرحله ساخت بیشتر باشد ، مطمئن باشید که در طی کار نتیجه آن را خواهید دید

منظور در اینجا هزینه کردن بی رویه یا بی دلیل نیست بلکه اگر شما تصمیم به هزینه برای ساختیک سالن را دارید بهتر است سالنی اصولی را بنا کنید، حتی اگر به سرمایه بیشتری نیاز باشد.

 

این نکته به این دلیل اهمیت دارد که بسیاری از دوستانی که تمایل به پرورش قارچ دارند برای کسب سود ، عجله زیادی به شروع به کار و آغاز کار به هر قیمتی دارند و این باعث میشود ، فردی که سرمایه اش کم است ترقیب شود که سالن خود را با کمترین هزینه بنا کند ، که همین سرآغازمشکلات بسیاری خواهد بود.

 

بهتر است سالن تولید قارچ را مطابق با سالن های استاندارد پرورش قارچ تاسیس کنید ، به این معنا که از نظر عرض، کانال کشی و.... در بهترین شرایط باشد.

اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که میخواهید به  پرورش قارچ مشغول شوید و لی اطلاعاتی ندارید به لینک زیر مراجعه نمایید:

http://www.novinkesht.ir/k-gharch/32-pak-amozesh-mashroom.html

روش تهیه بذر قارچ

روش تهیه بذر قارچ



برای تهیه بذر قارچ ابتدا دانه های گندم مرغوب را شسته ویک شب آن را خیس می کنند ، سپس آب آن را عوض کرده ودانه های خیس خورده را به خوبی در آب می جوشانند تا کاملاً نرم شود، آب اضافی را تخلیه وگندم ها را روی سطح  صاف پارچه ای یا توری پهن می کنند تا آب موجود در سطح آن ها کاملاً تبخیر شود.

به منظورجلوگیری از لیز شدن و به هم چسبیدن دانه ها به میزان % 2 پودر کربنات کلسیم به آنها افزوده وبه خوبی مخلوط می کنند و آنها را تا 4.3 حجم در شیشه  1.5 لیتری یا 0.5 لیتری تمیزمی ریزند،شیشه ها را با درپوشهای پنبه ای محکم پوشانده و پس ازقراردادن یک لایه ورق آلومینیوم روی آن،به مدت 1ساعت در حرارت 121 درجه سانتیگراد و فشار 15 پونه استریل می کنند.کیسه های پلاستیکی را تا نصف ازگندم های آماده شده پرمی کنند،یک حلقه ی آلومینیوم را به قطر و ارتفاع 5 تا 4 سانتیمتر تهیه کرده و دهانه ی کیسه را ازداخل آن عبورمی دهند سپس لبه های آن را روی حلقه برگردانده و به کمک نخ روی حلقه محکم بسته می شود.پس از استریل کیسه ها،با شیشه ی حاوی دانه ی گندم عمل تلقیح را با دقت کامل و در شرایط استریل انجام می شود. برای تلقیح شیشه ها یا کیسه ها را در محل مناسب با حرارت 25 درجه ی سانتیگراد نگهداری می کنند.

 
در این شرایط پس از 10 تا 20 روز میسیلم در تمامی توده ی بذر نفوذ کرده وبذر برای استفاده بر روی بسته آماده است. مصرف سریع آن پس از آماده شدن بهتر است زیرا توده های میسیلم قارچ با گذشت زمان و درموقع استفاده ،سبب یکنواختی درسطح بسته خواهد شد.


اگر به پرورش قارچ علاقمند هستید ولی اطلاعاتی ندارید به لینک زیر مراجعه نمایید 


شرایط لازم برای پرورش و رشد قارچ

 شرایط لازم برای پرورش ورشد قارچ


 



 تهویه


تهویه در محیط اتاق کشت باید بطور یکنواخت انجام شود و نبایستی روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه در کلیه نقاط اطاق بطور یکنواخت باشد.

 

درجه حرارت


چنانچه درجه حرارت بستر کشت به کمتر از 14 درجه برسد و درجه حرارت محیط اطاق به حدود 7 درجه برسد بایستی اطراف بستر را با پارچه ضخیم پوشاند تا مانع تبادل حرارت به محیط شود. برای سرعت رشد قارچ می‌توان درجه حرارت محیط را به 14.5 درجه رساند و میزان تهویه را بالا برد ولی باید دقت شود که جهت حرکت هوا به طرف سطح قارچ نباشد.

 

رطوبت هوا و آبیاری


در موقع تشکیل قارچ ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت دارد. بطور متوسط بهترین درجه رطوبت برای کشت بین 80 - 70 درصد می‌باشد. چنانچه درجه رطوبت هوا از این مقدار کمتر شود سطح کلاهکها ترک برداشته یا سطح کلاهک قارچ لک‌دار می‌شود. علاوه بر این سطح بستر خشک شده و احتیاج به آبیاری بیشتری دارد. برای تقلیل میزان رطوبت هوا لازم است در نقاط مختلف اطاق ، رطوبت سنجهای کار گذاشته شود و بطور مرتب مورد بازدید قرار گیرد. در صورتی به علت خشک شدن خاک سطح بستر ، احتیاج به آبیاری است. بایستی بوسیله غبار پاش روی سطح خاک آن هم به حدی که آب در سطح بستر جریان پیدا نکند و یا در یک جا جمع نشود آبپاشی کنید. آبیاری را با آب خالص و با درجه حرارت 32 درجه و بسیار بااحتیاط انجام دهید.

 

تقویت خاک بستر


پس از آنکه قارچها بزرگ شده و نزدیک به برداشت شوند می‌توان روی سطح بستر کود مایع پاشید ولی باید دقت نمود که روی کلاهک قارچ پاشیده نشود این عمل در بالا بردن میزان محصول بسیار موثر است.

 

برداشت محصول


به محض آنکه رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا نمود بایستی قارچهای رسیده را جمع آوری نمود و بطور مرتب در طول بستر کشت ، بررسی کرد و قارچهای رسیده را جمع آوری کرد. قارچهایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی ندارند. علاوه بر این وزن آن کم می‌شود و همچنین قارچهایی که زودتر از موقع چیده شوند وزن آنها سبک بوده و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارد.

 

در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود. زیرا فشار قارچهای روی سبد موجب می‌گردد که قارچهای زیرین خراش برداشته و سیاه شوند برای جمع‌آوری قارچ ، کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کرد. و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشته و حتی‌المقدور جمع آوری با دستکش انجام گیرد. بهره برداری هر 15 روز یکبار انجام می‌گیرد و این برنامه مدت دو تا سه ماه به طول می‌انجامد.


 

بسته بندی


قارچهای چیده شده را به اطاق سرد و خنک انتقال داده و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نموده و قارچهای لک‌دار و ناقص و کج و ناجور را جدا کرده و برای مصارف تهیه پودر فرستاده و قارچهای سالم را در بسته‌های درجه یک و درجه دو به بازار عرضه کنید.


دیدن سرفصل های آموزشی مجموعه کامل پرورش قارچ  و خرید با کلیک روی همین لینک